Jeg har vært vegetarianer i over to år. En "prøveuke" som egentlig var mer beregnet som en utfordring til meg selv ble en lang reise jeg ikke helt hadde regnet med å ende opp på. For meg har dette funket og jeg har lært mye om meg selv og kostholdet mitt. Jeg hadde i bunn og grunn ikke noen spesiell motivasjon for å bli vegetarianer, annet enn miljø, men jeg merker at etterhvert som jeg har vært vegetarianer har jeg blitt mer og mer opptatt av for eksempel forsvarlig dyrehold (ikke at jeg ikke var opptatt av det før) og hvilke fordeler det å være vegetarianer har å gi til miljøet.
Selv om jeg har vært vegetarianer en stund er jeg er en elendig kokk. Sånn virkelig, men det å bli vegetarianer har gjort meg LITT bedre i det minste. Jeg har ikke hatt noe annet valg om å bli mer kreativ på kjøkkenet. Personlig liker jeg å ha "basisvarer" som jeg bruker til alt mellom himmel og jord. Jeg eeeelsker linser fordi de kan jeg gjøre så mye forskjellig med! Jeg elsker å lage vegetarburgere, haha, jeg er så sykt på jakt etter den perfekte oppskriften. Det er så moro å eksperimentere med! Men jeg spiser ikke burgere hver dag, så utviklingen av den perfekte oppskriften går tidvis litt trått.
Heldigvis, som du sier, Spicey, så begynner man å se et stadig bredere tilbud rundt om i HELE landet! Jeg var i Valdres for en uke siden, og var i den anledning en kjapp tur innom Beitostølen. Selv på den lille matbutikken der fant jeg ferdig vegetarmat i frysedisken. Jeg ble også gledelig overrasket da jeg oppdaget produkter fra Hälsans Kök på den lokale KIWI-butikken.
I tillegg til Hälsans Kök og Quorn har vi også Anamma, enda en svensk produsent. De har lenge produsert herlige soyaprodukter som har vært ovovegetariske (at de ikke inneholder meieriprodukter, men de inneholder egg), men for ikke så lenge siden kom den store nyheten om at de har, etter stor etterspørsel, besluttet å bli veganske ved å kutte ut eggene i sine produkter. Detter synes jeg er en gladsak. Jeg vet ikke hvordan det er med resten av landet, men jeg føler jeg ser Anamma sine produkter flest steder, men det er sikkert ikke likt for alle landsdeler, nødvendigvis.
Om jeg skal komme med et tips så er det at å bli vegetarianer/veganer om man ikke er motivert for det, kan være vanskelig og i verste fall gå utover helsen din. Man må være obs på at man får i seg nok mat og rett mat, og om man ikke er motivert til å følge med på sin nye livsstil kan dette i verste fall gå på helsa løs. Dette betyr IKKE at man ikke skal prøve seg selv om man er usikker på om man vil få til denne livsstilen. Det er ingen skam å teste den ut og så snu dersom man ser det ikke går. Om man har hatt et høyt konsum av kjøtt kan det også være greit å ikke slutte "cold turkey" (pun intended
) fordi da er det, som med så mye annet, lettere å gi opp fordi en ting som har vært så naturlig før plutselig er borte. Her kommer vi også tilbake til dette med motivasjon - denne livsstilen er VELDIG mye lettere å få til dersom man virkelig er klar for den. Derfor kan en eventuell nedtrapping være en fin måte å få en overgang på.
Husk å lytte til hjertet og hodet. Dersom du føler at det å være vegetarianer blir for vanskelig, er det ingen skam å snu. Et tips til et alternativ til dem som ikke vil ofre kjøttet helt, er jo å kanskje ha en Meatfree Monday. Navnet forklarer alt - dropp kjøttet på mandag. Dette har blitt svært populært de siste årene og det er virkelig til å anbefale!
Og et lite hjertesukk; da jeg var og besøkte min nåværende ekskjæreste i England i vår hadde jeg et helt fantastisk "kyllingpålegg" fra Quorn. Det var akkurat som kylling i skiver som man kan ha på brødet. Helt nydelig og superperfekt, så om noe skulle komme ut for å se dette noen vei (eller noe lignende), så skrik ut hvilken butikk det var. Jeg sverger, det var SÅ godt, men jeg har aldri sett det her til lands..